Translate/Oversett

tirsdag 1. mars 2016

EXUMAS

Hai i Highborne
I går skulle jeg og pappa svømme,og plutselig sa pappa —Ella ta av deg svømmeføttene og kom hit! Det tok litt tid og ta av svømmeføttene,men da jeg skulle hive meg uti sa pappa—Det er for sent og se den 3 m lange haien. Jeg var lei meg, sur og tenkte på haien resten av dagen. Neste dag når vi spiste burritos og ikke orket alt, kasta vi restene over bord og gjett hva? To ca. 1 meter store haier tok burritosen og spiste de opp! Pappa og jeg ville så klart svømme med dem så vi gikk forsiktig ned svømmestigen og svømte med haiene.

Iguanaer i Allen’s Cay


Både små og store krabater lever på Allen’s Cay. Disse flotte og litt skumle reptilene er verdens mest utrydningstruede Iguanaer og bor bare i Exumas. De kan veie opp til 11 kg og bli 80 år gamle. Kostholdet består av blader, blomster og frukt som de finner rundt på øya. Hvert 1-3 år formerer de seg og legger da opp til 10 egg og det tar 80 dager før de klekkes. 

På skilt kan du lese at du ikke skal mate dyrene, men folk gjør det allikevel, derfor er de ikke særlig redde for oss. Iguanaene kommer løpende fra gjemmestedene sine så fort du setter foten din på stranda der. Så hvorfor er det ikke bra at vi mater dem? Jo, fordi det kan forandre hvordan de oppfører seg. De kan få problemer med å finne egen mat. Helsen synker og de kan begynne å bite deg når du mater dem. Det vil du vel ikke skal skje.

Spøkelser i Warderick Wells
På toppen av Boo Boo Hill kan du høre susingen av syngende gjenferd i fullmånen. I 1978 fant noen seilere et menneskeskjelett. Det viste seg å være en 2 meter lang mann med veldig flotte tenner. Det lå et belte og noen biter av en genser på skjelettet. Denne mannen hadde dødd bare noen få år før seilerne fant han.

En annen historie forteller om noen andre seilere som fant et skjelett i noen store busker. Rett ved buskene var det noen nylig lage fotspor i sanden som gikk fra busken, ned til vannet og opp igjen.
Seilerne kom hit nesten hver dag og det lå alltid nye fotspor der. Til slutt bestemte de seg for å begrave denne uheldige mannen, men ga opp fordi jorden var for hard. En av seilerne, en øyelege, var veldig fascinert av hodeskallen, fordi den var svært uvanlig formet. Han tok den med seg hjem for og studere den, men senere ga han hodeskallen til regjeringen og spurte om de kunne hente resten av skjelettet. Seilerne tvilte litt på valget sitt etter og ha fått et lite spørsmål fra mannen som skulle hente skjelettet, «Hvor ligger denne Warderick Wells?» . Mannen hentet aldri skjelettet. Og hvis du noen gang drar opp til Boo Boo Hill i full månen og ser ett hodeløst skjelett danse tango, så si hei. Han er en ordentlig høflig mann.


En dag hadde læreren vår (mamma), bestemt at vi skulle ha Kunst og Håndverk. Vi fant planker, skjell og noe som heter sjøglass på stranda. Sjøglass er glassskår som har blitt kastet rundt i bølgene og skrapet opp på stranda, så de er blitt helt glatte uten skarpe kanter. Dette var ikke nok for å pynte plankene, vi tok frem malingsbørster og maling når vi kom til båten. Kaja laget et flott undervanns syn på planken sin, Ella, jeg altså, lagde et rosa skilt med ansikter av skjell og sjøglass. Mamma var ikke så heldig og hadde en blank planke foran seg. Jeg fikk plassere  mitt skilt på toppen av Boo-Boo Hill i Warderick Wells, Exuma. Der er det en greie å henge opp et skilt med båtnavnet og hvilke dato du var der.

2 kommentarer:

  1. Hmm I never knew that sharks liked burritos. Do they like other Mexican food too? Hard or soft shells? Do the iguanas live on the land? In the Galapagos they have sea iguanas that eat seaweed and come on land to warm up. Love the craft projects. I am home know with a new right knee that I must exercise every day so I can have normal walking. Hope you like what I sent you.

    SvarSlett
    Svar
    1. We loved what you sent us. I think the sharks must like soft shells. They were only babies and the hard shells were probably to hard for them to chew:) Yes, the iguanas we saw lived on land. I bet I would get spooked out if the iguanas came swimming towards our dinghy. I'm glad your knee got fixed and hope it works better for you. We think it's awesome you write so many comments on our blogg. Big bear hugs from Kaja

      Slett