Translate/Oversett

torsdag 9. juni 2016

SOUTH DAKOTA 


Når vi kom til Badlands var det bare stein etter stein så langt du kunne se. Ella var opptatt av å finne den perfekte gropa til å klatre i og Kaja  tok bilder.  


Fakta om Badlands Najonal park                                   
Lakota indianerne bodde her å jaktet buffalo. I 1890, Lakota lederen Bigfoot ledet stammen sin gjennom badlands og møtte U.S.A. kavaleriet ved Wounded knee creek. Over 200 mennesker døde. 


Badlands har mange villdyr, blant annet slanger, prærie hunder, fjellgeit og flere andre, men for flere millioner år siden bodde det noen andre dyr her. F.eks Hyaenodon, som dessverre ikke har noe med en hyene å gjøre bortsett fra navnet. Hesperocyon, en av de mindre forfedrene til  dagens moderne hund. Og Oreodont, en av de mest vanlige pattedyrfossilene funnet i Badlands.


Badlands er kjent for sitt uvanlige landskap. Store steiner stiger opp av bakken med røde striper her og der. Det forandrer seg hele tiden. De eldste steinene funnet i badlands er svart tykk skifer, kjent som Pierre skifer. De kan minne deg litt om svart maling. Siden Badlands skifter med klimaet, er det nesten helt sikkert at Badlands kommer til og bli borte om ca. 100.000 til 500.000 år.


Ellas fakta hjørne.
Det var en brann for lenge siden og den brannen hjalp grønnere gress å vokse. Maco sica betyr The Badlands på Lakota språket. Visste du at mesohippus var en 1 million år gammel hest som ikke finnes i dag? På tidlig 1900-tallet bygde mennesker hus av jord og gress. The Badlands var fult av vann for 1-2-3 millioner år siden. Badlands har en spesiell blomst som hjelper mot tannpine og som heter prærie blomst.     


Badlands har veldig mange flotte stier. Vi gikk flere av dem, men den lengste vi tok het Castle path. Vi så en slange, jeg er ikke stolt av det, men jeg skreik. 

Præriehund

Endelig så vi også noen prærie huder. De ser litt ut som store hamstere. Catsle path var kanskje den mest spennende stien med ville dyr.


(Kaja og Ella)


MT. RUSHMORE nasjonal park
Dette fjellet er helt spesielt. For i 1941 ble en av de mest kjente nasjonal monumentene i U.S.A. ferdig. Mt. Rushmore er fjellet med de fire president hodene. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln. De mest kjente presidentene. 


Washington var den første presidenten av U.S.A. og ble kalt «Far av landet». Jefferson skrev uavhengighets erklæring som ble godkjent 4. juli 1776. Roosevelt var ansvarlig for Panama kanalen. Lincoln var president under borgerkrigen å skrev under et papir som frigjorde slavene. 


Gutzon Borglum, en dansk skulptør, var 58 år når han begynte å designe hvordan fjellet skulle se ut i 1925. Etter ni forskjellige modeller var han fornøyd. Prosjektet startet i 1927 og tok hele fjorten år! Det var ca. fire hundre arbeidere som jobbet på president hodene. Du lurer kanskje på hvordan de lagde disse skulpturene? Jeg kan si at 90% av det er spreng ut med dynamitt! 


Jeg håper dere lærte noe nytt, for det har jeg. Det er kjempe gøy og dra til forskjellige steder å lære nye ting. Husk og følge med på bloggen, vi er ikke helt ferdig med eventyret vårt enda.

(Kaja)

CUSTER NATIONAL PARK
Etter det, kjørte vi til en delstatspark som het Custer. 


Da vi kjørte inn til parken så vi en liten lekeplass med gjerde rundt og bak det gjerde så vi bøfler. Så klart ble alle skikkelig spente så vi gikk til lekeplassen som ikke var så dumpt. Bøfler er et stort, pelskledd dyr som nesten ble utryddet rundt 1900. Lakota stammen kalte bøfler Tatanka. Vi fikk noen tips om hvor vi burde gå og ente opp med en rundtur med bil. Først så vi et par bøfler og tro det eller ei tramper de hovene og stikker ut tunga når du kommer for nær. Neste stopp var fordi det var noen Pronghorns utafor og de er de raskeste land dyrene i hele Nord Amerika. Stopp tre var fordi et esel stakk hodet sitt inn i bilen og hadde lyst på eple, og ja du leste riktig et ESEL! Siste stopp var for noen små Prairie Dogs som også blir kalt "whistle pigs".     

(Ella)

2 kommentarer:

  1. I love your pix. were the windows open and the donkey just stuck his head in?? Or did you reach out the window with the apple? I love prairie dogs. Mt. Rushmore is quite impressive!!

    SvarSlett
  2. Ser kjempekult ut! Jeg fikk også lyst til å dra til badlands! :) også er de præriehundene supersøte da! Hadde vært kos med en sånn til kjæledyr ;) nå gleder jeg meg masse til dere kommer hjem! :) stor klem

    SvarSlett